Nič novega v deželi šentflorjanski

Danes sta minila natanko dva meseca, odkar je prisegla vlada Alenke Bratušek. Zaenkrat od te vlade nismo dobili nobenih konkretnih ukrepov za zagon gospodarstva. Medtem ko se vsak dan zapirajo podjetja in posledično raste brezposelnost, ko iz meseca v mesec dokapitaliziramo NLB, ko kredita ne dobi več pošten, delaven človek z idejo, ampak le tisti, ki je pri koritu, smo prebivalci Slovenije dobili konkreten ukrep, ki bo udaril po prstih slehernega prebivalca Slovenije. S 1. julijem se namreč obeta dvig DDV.

Ne samo dvig DDV, z letom 2014 se nam obeta še davek na nepremičnine in, če še ta ne bo zalegel, bo dodatno uveden krizni davek. Skovanka »krizni« davek se sliši kot grožnja, grožnja v primeru, da vlada ne bo uspešna pri svojem delu. Toda takrat ne bo odgovarjala vlada (ker je seveda delala po najboljših močeh), ampak ljudje. V vladi poudarjajo, da želijo breme davkov pošteno razdeliti med različne populacije, saj ljudje ne smejo dobiti občutka, da je nekdo privilegiran. Kar izpade naravnost smešno v primeru obdavčitve verskih skupnosti. Večina ukrepov gre v smeri, da se zmanjša proračunski primanjkljaj na odhodkovni ravni, po drugi strani pa so prilivi v proračun  zaradi gospodarske krize in padca kupne moči iz leta v leto manjši. Tudi cilj ministra za finance Čuferja, da bo 1/3 ukrepov na prihodkovni strani, 2/3 pa na odhodkovni, ne napoveduje boljših časov. Nikar pa ne pozabimo, da je bila Bratuškova od leta 2006 do leta 2011 generalna direktorica Direktorata za proračun, torej ravno v letih ko so se zgodile največje proračunske luknje v samostojni Sloveniji.

Image

Je pa ta vlada le pokazala nekaj. Po(ne)srečen PR v domačih in tujih medijih. Zagotovila premierke v tujih časopisih o samozadostnosti Slovencev in »bleščeč« nastop v znani oddaji Quest na CNN. Njen nastop v polomljeni angleščini, ko je izpadla kot osnovnošolka, ki je bila nepričakovano poklicana pred tablo in se ni dobro naučila pesmice. Da pa je bil celoten intervju še bolj grotesken je imela za ikebano spravljen »plonk« listek, na katerega je morala vsake toliko pokukati, ker sicer ni našla besede.

Kot največji dosežek dosedanjega dela vlade je Bratuškova izpostavila program stabilnosti in nacionalni reformni program (beri: dvignimo davke in prodajmo podjetja, s tem denarjem pa financirajmo banke), dogovor s sindikati in vzpostavitev dialoga s protestniki. Ob zadnjem dosežku me je odkrito nasmejala. Saj sem le nekaj dni kasneje zasledil, da si je največja poslanska skupina »pri procesu odločanja o novi vladi in vlogi javnomnenjskih raziskav glede oblikovanja nove vlade« pomagala z agencijo Ninamedia Nikole Damjanića. Svetoval pa jim je tudi spletni strateg Vuk Ćosić. Zanimivo, da si predsednica vlade tako predstavlja dialog s protestniki, saj sta oba člana med vstajami vzniklega Odbora za pravično in solidarno družbo. Seveda nihče od njiju ni opravil svetovanj zastonj, v medijih pa so zaokrožile kar visoke številke za nekaj-dnevno delo.

Kar je Janša začel, v dobršni meri nadaljuje Bratuškova. Ukrepi so nujno potrebni, ne le na odhodkovni strani, ampak predvsem na prihodkovni. Brez novih delovnih mest tudi ne bo gospodarske rasti in socialnega miru. Številke govorijo same zase: Brezposelnih je dobrih 13% ljudi, med mladimi pa je ta odstotek že mnogo višji in je sedaj znaša 20%. Prizori, ki jih vidimo zlasti iz Maribora, ko vedno več ljudi stoji v vrsti in čaka na hrano so naravnost šokantni. Na protestih jeseni in pozimi so bili zaenkrat še solidno situirani ljudje, od katerih bo večina poleti odšla na dopust. Se pa bojim dne, ko bodo na proteste prišli brezposelni in lačni ljudje.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Nič novega v deželi šentflorjanski

  1. Pingback: Na zdravje tistim, ki nam želite dobro, ostali greste pa lahko k vragu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s